SZARLOTKA SYPANA

11 kwietnia


Uwielbiam szarlotkę, a Wy? Szczególnie, gdy się piecze, a w domu rozchodzi się zapach jabłek i cynamonu. Mmm... Przepisów na dobre szarlotki znam kilka, ale podzielę się z Wami najbardziej ekspresową do zrobienia. Pomimo szybkości jej zrobienia, smak ma idealny :)

Składniki:
  • szklanka mąki jaglanej (lub innej)
  • szklanka kaszy manny
  • niecała szklanka ksylitolu/cukru (jeśli wolicie mniej słodkie jak my, wystarczy pół szklanki)
  • łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 
  • jabłka ok 1,5kg lub duży słoik domowych jabłek
  • 150g masła (lub oleju kokosowego)
  • cynamon
Mąkę, kaszę, ksylitol i sodę wymieszajcie razem w misce. Połowę wysypcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównajcie wierzch. Na to zetrzyjcie jabłka (możecie też je poddusić w garnku z dodatkiem cynamonu i ksylitolu jeśli trzeba dosłodzić), posypcie cynamonem. Na jabłka delikatnie wysypcie resztę suchych składników. Na wierzch zetrzyjcie masło lub twardy olej kokosowy. Pieczcie w 175°C przez około 50-60 minut. Każdy piekarnik jest inny, więc sprawdzajcie. Ciasto jak będzie ładnie przyrumienione tzn, że jest gotowe :)


Może Ci się spodobać

0 komentarze

Polub mnie na facebooku :)

Instagram

Napisz do mnie

Zapraszam do bezpośredniego kontaktu w sprawie wymiany doświadczeń, sugestii do bloga oraz fajnej współpracy :)

ewazieln(at)gmail.com