TARTA CZEKOLADOWA Z BUDYNIEM KOKOSOWYM I OWOCAMI

30 września

Hej. Dziś proponuję Wam pyszną tartę z budyniem i brzoskwiniami. W sklepach jeszcze brzoskwinie są dostępne, więc spokojnie ją zrobicie, a jak macie ochotę na inne owoce to też będzie smacznie. Więc jeśli macie ochotę przypomnieć sobie smak lata w już chłodną jesień to polecam ;)  

Spód:

  • 0,5 szkl daktyli
  • 1 szkl płatków owsianych
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • 0,5 szkl słonecznika
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao

Daktyle zalejcie wrzątkiem i po ok 15 minutach wylejcie z nich wodę i zblendujcie na jednolitą masę. Dodajcie resztę składników i ponownie krótko zblendujcie, możecie też zagnieść ręką. Wylepcie masą formę na tartę i włóżcie do lodówki lub na chwilę do zamrażalnika na ok 10 minut, będzie szybciej ;)

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy
  • 400 ml mleka kokosowego domowej roboty 
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Ugotujcie budyń wg przepisu na opakowaniu z ksylitolem i mniejszą ilością mleka, do ciepłego budyniu dodajcie olej kokosowy. Na spód tarty wyłóżcie jeszcze ciepły budyń, dodajcie owoce.  
Możecie polać wierzch tarty olejem kokosowym rozpuszczonym z kakao i syropem klonowym lub ksylitolem (u mnie 2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka masła orzechowego, 1 łyżka syropu klonowego i 1 łyżka kakao). Na wierzch dałam jeszcze płatki migdałowe i wiórki kokosowe :)

Może Ci się spodobać

0 komentarze

Polub mnie na facebooku :)

Instagram

Napisz do mnie

Zapraszam do bezpośredniego kontaktu w sprawie wymiany doświadczeń, sugestii do bloga oraz fajnej współpracy :)

ewazieln(at)gmail.com