LEKKO KOKOSOWA, PIKANTNA ZUPA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I SELEREM NACIOWYM
06 październikaUwielbiam zupy i myślę, że wśród Was również znajdą się ich miłośnicy. Szczególnie, gdy za oknem szaro buro, ciepła zupka na obiad będzie idealnym rozwiązaniem. Szybka, łatwa, podsmażamy składniki, a później to już sama się gotuje. U mnie przeważają zupy wegetariańskie. Niektórzy się dziwią, że są takie smaczne, a to tylko zasługa podsmażonych lekko warzyw na oliwie lub oleju kokosowym i dużej ilości aromatycznych przypraw.
Składniki:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 garście żółtej fasolki szparagowej
- 5 ziemniaków
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz, imbir, kardamon, chilli, kurkuma
- cząber, majeranek
- 3 łyżki pasty kokosowej lub szklanka mleczka kokosowego
W dużym garnku rozgrzejcie trochę oliwy lub oleju kokosowego i lekko podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajcie pokrojoną w plastry marchewkę i seler naciowy oraz posiekany czosnek. Wszystko jeszcze podsmażcie chwilę. Dodajcie kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Zalejcie warzywa wodą na ponad 3/4 garnka. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w drobną kostkę, fasolkę umyjcie, odkrójcie końce i również pokrójcie na 3 części. Wrzućcie do garnka ziemniaki wraz z fasolką i gotujcie do miękkości. Przyprawcie do smaku resztą przypraw oraz pastą kokosową. Smacznego :)
0 komentarze