LEKKO KOKOSOWA, PIKANTNA ZUPA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I SELEREM NACIOWYM

06 października


Uwielbiam zupy i myślę, że wśród Was również znajdą się ich miłośnicy. Szczególnie, gdy za oknem szaro buro, ciepła zupka na obiad będzie idealnym rozwiązaniem. Szybka, łatwa, podsmażamy składniki, a później to już sama się gotuje. U mnie przeważają zupy wegetariańskie. Niektórzy się dziwią, że są takie smaczne, a to tylko zasługa podsmażonych lekko warzyw na oliwie lub oleju kokosowym i dużej ilości aromatycznych przypraw. 

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 garście żółtej fasolki szparagowej
  • 5 ziemniaków
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz, imbir, kardamon, chilli, kurkuma
  • cząber, majeranek
  • 3 łyżki pasty kokosowej lub szklanka mleczka kokosowego

W dużym garnku rozgrzejcie trochę oliwy lub oleju kokosowego i lekko podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajcie pokrojoną w plastry marchewkę i seler naciowy oraz posiekany czosnek. Wszystko jeszcze podsmażcie chwilę. Dodajcie kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Zalejcie warzywa wodą na ponad 3/4 garnka. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w drobną kostkę, fasolkę umyjcie, odkrójcie końce i również pokrójcie na 3 części. Wrzućcie do garnka ziemniaki wraz z fasolką i gotujcie do miękkości. Przyprawcie do smaku resztą przypraw oraz pastą kokosową. Smacznego :)  



Może Ci się spodobać

0 komentarze

Polub mnie na facebooku :)

Instagram

Napisz do mnie

Zapraszam do bezpośredniego kontaktu w sprawie wymiany doświadczeń, sugestii do bloga oraz fajnej współpracy :)

ewazieln(at)gmail.com