BROWNIE Z BURAKA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I FIGĄ

12 października


Kiedy ostatnio piekliście jakieś ciasto? Ja raz w tygodniu co najmniej, a czasem częściej.  Ten przepis powstał na dzień chłopaka, w końcu 3 chłopaków w domu do czegoś zobowiązuje ;)  Figi teraz na czasie, w większości sklepach dostępne a wg mnie prezentują się wspaniale. 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 500g ugotowanych buraków (często w sklepach można dostać już ugotowane buraki pakowane próżniowo)
  • 1 szkl mąki ryżowej
  • 0,5 szkl mąki gryczanej
  • 0,5 szkl ksylitolu/miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

  
Jajka zmiksujcie z ksylitolem lub miodem. Ugotowane buraki zetrzyjcie na tarce i dodajcie z resztą składników do jajek, wszystko wymieszajcie łyżką. Wyłóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie 30 minut w 190 stopniach. 

Pianka:

  • puszka mleczka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki ksylitolu/miodu

Mleczko kokosowe z ksylitolem przełóżcie do garnka i zagotujcie. Dodajcie agar i gotujcie na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia przez ok 5-7 minut. Wylejcie masę na ostudzone ciasto i udekorujcie figami lub czym macie ochotę :)


Może Ci się spodobać

0 komentarze

Polub mnie na facebooku :)

Instagram

Napisz do mnie

Zapraszam do bezpośredniego kontaktu w sprawie wymiany doświadczeń, sugestii do bloga oraz fajnej współpracy :)

ewazieln(at)gmail.com