BROWNIE Z BURAKA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I FIGĄ
12 październikaKiedy ostatnio piekliście jakieś ciasto? Ja raz w tygodniu co najmniej, a czasem częściej. Ten przepis powstał na dzień chłopaka, w końcu 3 chłopaków w domu do czegoś zobowiązuje ;) Figi teraz na czasie, w większości sklepach dostępne a wg mnie prezentują się wspaniale.
Składniki:
- 3 jajka
- 500g ugotowanych buraków (często w sklepach można dostać już ugotowane buraki pakowane próżniowo)
- 1 szkl mąki ryżowej
- 0,5 szkl mąki gryczanej
- 0,5 szkl ksylitolu/miodu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Jajka zmiksujcie z ksylitolem lub miodem. Ugotowane buraki zetrzyjcie na tarce i dodajcie z resztą składników do jajek, wszystko wymieszajcie łyżką. Wyłóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie 30 minut w 190 stopniach.
Pianka:
- puszka mleczka kokosowego
- 1,5 łyżeczki agaru
- 2 łyżki ksylitolu/miodu
Mleczko kokosowe z ksylitolem przełóżcie do garnka i zagotujcie. Dodajcie agar i gotujcie na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia przez ok 5-7 minut. Wylejcie masę na ostudzone ciasto i udekorujcie figami lub czym macie ochotę :)
0 komentarze