JESIENNE MUFFINKI Z JABŁKIEM, RODZYNKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
20 październikaPrawdziwa Polska jesień za oknem, a w takich chwilach marzy mi się dobra książka, gorąca herbata i dobry wypiek. Podaję Wam dzisiaj przepis na szybkie do zrobienia i pachnące cynamonem muffinki. Można je również zapakować dzieciom do szkoły :)
Składniki:
- 1 szkl mąki kukurydzianej
- 1,5 szkl mąki owsianej
- 2 jajka
- 0,5 szkl ksylitolu
- 1 szkl mleka
- 0,5 szkl oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 duże jabłka
- 2 garście rodzynek
- 2 garście posiekanych orzechów włoskich
Wszystkie suche składniki wymieszajcie razem w dużej misce. Mokre składniki zmieszajcie ze sobą w mniejszej misce, dodajcie obrane i pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki oraz orzechy. Do suchych składników wlejcie mokre i wymieszajcie niedokładnie. Przełóżcie masę do foremek na muffinki i pieczcie ok 25-30 minut w 190 stopniach.
0 komentarze