GUACAMOLE
15 marca
Pewnie każdy z Was ma jakiś ulubiony
dodatek do pieczywa. U mnie króluje guacamole, uwielbiam je ja i mój
mąż. Najważniejsze w zrobieniu guacamole jest dojrzałe i miękkie
awokado. Ja Wam podaję przepis na moje ulubione z pomidorami i
czosnkiem. Jeśli lubicie zajadać nachosy to to też będzie
świetnie pasować. Ja uwielbiam na świeżym pieczywie z dodatkiem
świeżej papryki. Spróbujcie raz a na jednym razie się nie skończy
;)
Składniki: (u mnie na 2 dni)
- 2 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- sok wyciśnięty z cytryny lub limonki (ok 2 łyżek)
- sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta chilli
- dodatkowo: szczypiorek lub pietruszka jeśli macie pod ręką
Awokado myjemy i przekrajamy na pół.
Wyciągamy pestkę i wydrążamy środek awokado do miseczki. Czosnek
obieramy i drobno siekamy, dodajemy do awokado. Całość rozgniatamy
porządnie widelcem lub blendujemy na gładką masę. Pomidora
sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki (chociaż nie koniecznie trzeba obierać,
ja czasem tego nie robię;). Kroimy drobno pomidora i dodajemy razem
z sokiem z cytryny do miseczki. Przyprawiamy wg uznania i całość
mieszamy. Możecie posiekać szczypiorek lub natkę pietruszki i
również dodać. Smacznego :)
0 komentarze