PUSZYSTY SERNIK NA OWSIANO ORZECHOWYM SPODZIE
12 marca
Mój mąż ma dzisiaj imieniny a ja
całkowicie o tym zapomniałam. Aż wstyd się przyznać, ale to
pewnie przez ten dzień mężczyzny 10 marca, którego chyba kiedyś
nie było..?? Był tylko dzień chłopaka 30 września i tyle, a
teraz nagle jeszcze dzień mężczyzn. No ale to nieważne. Na
szczęście z rana dowiedziałam się od teściów, że dziś
imieniny Grzegorza, więc szybko trzeba było coś wymyślić. A że
mój mąż uwielbia serniki (szczególnie te na owsianych spodach), padło na sernik. Dziś spód z płatków
owsianych, słonecznika i orzechów włoskich. Sernik wyszedł pyszny
i bardzo puszysty. Jeśli lubicie serniki to polecam :)
Składniki na spód:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 0,5 szklanki mąki żytniej
- 0,5 szklanki nasion słonecznika
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża łyżka masła orzechowego
- 1 duża łyżka miodu
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki wymieszać razem w
misce. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ten nasz
spód. Wygładzić łyżką i zapiec 10-15 minut w 160ºC.
W tym czasie przygotować masę na sernik.
Składniki
na masę sernikową:
- 6 jaj (oddzielnie białka i żółtka)
- 500g twarogu
- 400g jogurtu greckiego
- 1 budyń waniliowy
- 8 łyżek ksylitolu
Białka
ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z ksylitolem, dodać
twaróg, jogurt i proszek budyniowy. Porządnie zmiksować. Dodać ubite białka
i delikatnie wymieszać. Wylać na lekko podpieczony spód i piec
dalej w 160ºC
przez ok.100 minut do zarumienienia. Wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze sernik na 30 minut przy uchylonych drzwiczkach, Smacznego.
0 komentarze