BEZGLUTENOWY TORCIK LEŚNY MECH

03 marca

Mój dziadek miał niedawno 84 urodziny! Z tej okazji zrobiłam dla Niego mały prezencik, torcik leśny mech. Dziadek był zaskoczony i bardzo zadowolony, a i moim dzieciom smakowało, pomimo szpinaku w biszkopcie. Torcik jest bezglutenowy i bardzo smaczny, a prezentuje się wyśmienicie. Jak macie czas w weekend i ochotę na coś słodkiego to polecam :)

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 12 łyżek mąki ryżowej
  • 300g szpinaku mrożonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szpinak rozmrozić i odcedzić porządnie z wody. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać ksylitol, żółtka i szpinak. Dodać mąkę ryżową i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180ºC ok 40 minut.
Składniki na krem:
  • 2 puszki mleczka kokosowego z lodówki (lub śmietanka 30% 600ml, ale wtedy jeszcze potrzebna żelatyna ok 2 łyżeczki)
  • ksylitol wg uznania
Z mleczka wyjąć tylko tą stałą część i ją zmiksować, dodać ksylitol wg uznania. (Jeśli ubijacie śmietankę to pod koniec dodajcie żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody i przestudzoną).
Dodatkowo:
  • sok z połowy cytryny do nasączenia biszkoptu
  • dżem jaki lubicie (u mnie truskawkowy 100%)
  • granat do dekoracji
Z biszkoptu zetnijcie górę i pokruszcie sobie do miseczki. Dół biszkoptu nasączcie sokiem z połowy cytryny wymieszanym z odrobiną wody. Posmarujcie ulubionym dżemem, na to wyłóżcie ubitą śmietankę kokosową. Na wierzch posypcie pokruszonym biszkoptem. Górę udekorujcie granatem. Smacznego :)



Może Ci się spodobać

2 komentarze

Polub mnie na facebooku :)

Instagram

Napisz do mnie

Zapraszam do bezpośredniego kontaktu w sprawie wymiany doświadczeń, sugestii do bloga oraz fajnej współpracy :)

ewazieln(at)gmail.com