BEZGLUTENOWY TORCIK LEŚNY MECH
03 marca
Mój dziadek miał
niedawno 84 urodziny! Z tej okazji zrobiłam dla Niego mały
prezencik, torcik leśny mech. Dziadek był zaskoczony i bardzo
zadowolony, a i moim dzieciom smakowało, pomimo szpinaku w
biszkopcie. Torcik jest bezglutenowy i bardzo smaczny, a prezentuje
się wyśmienicie. Jak macie czas w weekend i ochotę na coś
słodkiego to polecam :)
Składniki
na biszkopt:
- 6 jajek
- 4 łyżki ksylitolu
- 12 łyżek mąki ryżowej
- 300g szpinaku mrożonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szpinak rozmrozić i odcedzić
porządnie z wody. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec
ubijania dodać ksylitol, żółtka i szpinak. Dodać mąkę ryżową
i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przelać do formy
wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180ºC
ok 40 minut.
Składniki
na krem:
- 2 puszki mleczka kokosowego z lodówki (lub śmietanka 30% 600ml, ale wtedy jeszcze potrzebna żelatyna ok 2 łyżeczki)
- ksylitol wg uznania
Z mleczka wyjąć tylko tą
stałą część i ją zmiksować, dodać ksylitol wg uznania. (Jeśli
ubijacie śmietankę to pod koniec dodajcie żelatynę rozpuszczoną
w odrobinie gorącej wody i przestudzoną).
Dodatkowo:
- sok z połowy cytryny do nasączenia biszkoptu
- dżem jaki lubicie (u mnie truskawkowy 100%)
- granat do dekoracji
Z biszkoptu zetnijcie górę
i pokruszcie sobie do miseczki. Dół biszkoptu nasączcie sokiem z
połowy cytryny wymieszanym z odrobiną wody. Posmarujcie ulubionym
dżemem, na to wyłóżcie ubitą śmietankę kokosową. Na wierzch
posypcie pokruszonym biszkoptem. Górę udekorujcie granatem.
Smacznego :)
2 komentarze