BABKA JOGURTOWO MARCHEWKOWA
06 kwietnia
Pogoda jakoś tak mało wiosenna, a
niedługo przecież Wielkanoc. Też tak macie, że gdy szaro buro za
oknem to tak samo się czujecie? Na poprawę nastroju przygotowałam
dla Was propozycję na pyszne, zdrowe ciasto marchewkowe. Robiłam je
zawsze w keksówce, tym razem zrobiłam w formie babki i wyszło
super. Ciasto jest wilgotne, cynamonowe no i ma śliczny pomarańczowy
kolor. Ładnie udekorowane może być ozdobą stołu wielkanocnego.
Ciasto robi się błyskawicznie, więc nie sprawi Wam problemu, więc
zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
- 3/4 szkl ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szkl jogurtu naturalnego
- 1/4 szkl oleju
- 2 starte marchewki
W dużej misce wymieszajcie wszystkie
suche składniki, w mniejszej mokre (jajka, jogurt, olej). Do suchych
dodajcie składniki mokre i na koniec startą marchewkę.
Wymieszajcie dokładnie. Jeśli robicie w keksówce to wyłóżcie ją
papierem do pieczenia. Jeśli w formie na babę to wysmarujcie ją
olejem i obsypcie mąką. Pieczcie w 180ºC
ok 60 minut. Udekorujcie wg gustu. Ja udekorowałam lukrem z
ksylitolu i soku wyciśniętego z pomarańczy oraz jagodami goji i
migdałami.
0 komentarze