WEGETARIAŃSKIE KOTLECIKI Z KASZĄ JAGLANĄ
10 maja
Hej!
Jak tam Wasze samopoczucie dziś?
U mnie całkiem dobre, choć pogoda kiepska.. Niedługo wakacje, więc
czemu dziś pół dnia padał śnieg..?! Dziś moje dziecko
stwierdziło, że pani wiosna kłóci się z panią zimą i dlatego
taka pogoda. Czekamy więc na cieplejsze dni, a tymczasem mam dla Was
propozycję na wegetariański obiad. Kotlety są łatwe w
przygotowaniu i bardzo smaczne. Możecie je zjeść z sałatką lub w formie
burgera z dobrą bułką i ulubionymi dodatkami. :)
Składniki:
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 3-4 łyżki mąki ( u mnie owsiana)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- koperek
- pomidor suszony w płatkach
- sos sojowy ok 2 łyżki
- sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, szczypta chili i kurkumy
Kaszę jaglaną wysypujemy z woreczka,
zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do odparowania. Blendujemy
delikatnie, chociaż nie ma takiej konieczności jak nie macie
blendera. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek, startą
marchewkę oraz cukinię. Smażymy przez jakieś 5 minut. Dodajemy
warzywa z patelni do kaszy jaglanej. Przyprawiamy porządnie,
pamiętajcie, że możecie smakować masę w trakcie. Dodajemy siemię
lniane, posiekany koperek, mąkę. Zagniatamy masę i formujemy kotleciki.
Pieczemy w 200ºC
ok 35 minut.
0 komentarze