BISZKOPTOWE OMLECIKI Z KOKOSOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ I BORÓWKAMI

05 maja


Pogoda za oknem nie rozpieszcza, niby jest maj a czuję się jakby był marzec. No cóż..., w taką pogodę najlepiej sobie dogodzić czymś słodkim, ale i zdrowym. Dziś rozpieszczam podniebienia mojej rodzinki, bo co tu innego robić... ;) Jeśli macie ochotę zrobić coś szybkiego i efektownego to polecam właśnie te omleciki. Będą idealne dla każdego :)



Składniki na omleciki dla 4 osób:
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie ksylitol i żółtka. Zmiksujcie szybko. Dodajcie mąki i również krótko zmiksujcie. Piekarnik nagrzejcie do 180ºC. Blachę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i nakładajcie po 1 dużej lub 2 łyżkach ubitej masy. Rozsmarujcie delikatnie w formie kółek. Pieczcie ok 10 minut. Po upieczeniu od razu odczepcie omleciki od papieru, najlepiej delikatnie nożem od spodu i je złóżcie na pół. Niech tak sobie stygną.

Składniki na bitą śmietankę:
  • 1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego w lodówce
  • 2 płaskie łyżki ksylitolu
  • borówki

Z mleczka zbierzcie tylko tą stałą część i ubijcie mikserem, dodajcie ksylitol. Możecie użyć również śmietanki 30% i ją ubić. Do omlecików włóżcie po łyżce bitej śmietanki i po 3-4 borówki. Możecie również posmarować wcześniej omleciki jakimś kwaśnym dżemem np. porzeczkowym, by przełamać ich słodki smak. Smacznego :) 

Może Ci się spodobać

0 komentarze

Polub mnie na facebooku :)

Instagram

Napisz do mnie

Zapraszam do bezpośredniego kontaktu w sprawie wymiany doświadczeń, sugestii do bloga oraz fajnej współpracy :)

ewazieln(at)gmail.com