BISZKOPTOWE OMLECIKI Z KOKOSOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ I BORÓWKAMI
05 maja
Pogoda za oknem nie rozpieszcza, niby
jest maj a czuję się jakby był marzec. No cóż..., w taką pogodę
najlepiej sobie dogodzić czymś słodkim, ale i zdrowym. Dziś
rozpieszczam podniebienia mojej rodzinki, bo co tu innego robić...
;) Jeśli macie ochotę zrobić coś szybkiego i efektownego to
polecam właśnie te omleciki. Będą idealne dla każdego :)
Składniki na omleciki dla 4 osób:
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijcie na sztywną pianę.
Dodajcie ksylitol i żółtka. Zmiksujcie szybko. Dodajcie mąki i
również krótko zmiksujcie. Piekarnik nagrzejcie do 180ºC.
Blachę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i nakładajcie
po 1 dużej lub 2 łyżkach ubitej masy. Rozsmarujcie delikatnie w
formie kółek. Pieczcie ok 10 minut. Po upieczeniu od razu odczepcie
omleciki od papieru, najlepiej delikatnie nożem od spodu i je
złóżcie na pół. Niech tak sobie stygną.
Składniki
na bitą śmietankę:
- 1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego w lodówce
- 2 płaskie łyżki ksylitolu
- borówki
Z
mleczka zbierzcie tylko tą stałą część i ubijcie mikserem,
dodajcie ksylitol. Możecie użyć również śmietanki 30%
i ją ubić. Do omlecików włóżcie po łyżce bitej śmietanki i
po 3-4 borówki. Możecie również posmarować wcześniej omleciki
jakimś kwaśnym dżemem np. porzeczkowym, by przełamać ich słodki
smak. Smacznego :)
0 komentarze