PIECZONY SOCZYSTY FILET Z INDYKA
22 listopada
Bardzo rzadko jemy mięsko (raz lub dwa w
tygodniu), ale jak już się pojawia u nas na talerzu to jest to indyk lub kurczak z
wolnego wybiegu. Dziś na obiad zrobiłam takie cudo. Soczyste i
aromatyczne dzięki przyprawie garam masala.
Idealnie się sprawdzi jako danie obiadowe, jak również w formie
cienkich plasterków do pieczywa. U nas było z dodatkiem ugotowanych
batatów (ugotowałam po prostu jak ziemniaki) oraz sałatki z
pomidorka, ogórka i czerwonej cebulki. Po prostu pycha.
Mój przepis:
- 1kg piersi z indyka
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, garam masala, curry, majeranek wg uznania.
Pierś indyka obsypać dobrze z każdej
strony solą, pieprzem, garam masala, odrobiną curry i obficie
majerankiem. Włożyć do woreczka do pieczenia mięs, woreczek do
żaroodpornego naczynia i do piekarnika na 200 stopni C. Piec ok 1
godziny, po tym czasie możemy sprawdzić rozcinając woreczek i
pierś na pół czy gotowe.
0 komentarze