PIECZONY SOCZYSTY FILET Z INDYKA

22 listopada


Bardzo rzadko jemy mięsko (raz lub dwa w tygodniu), ale jak już się pojawia u nas na talerzu to jest to indyk lub kurczak z wolnego wybiegu. Dziś na obiad zrobiłam takie cudo. Soczyste i aromatyczne dzięki przyprawie garam masala. Idealnie się sprawdzi jako danie obiadowe, jak również w formie cienkich plasterków do pieczywa. U nas było z dodatkiem ugotowanych batatów (ugotowałam po prostu jak ziemniaki) oraz sałatki z pomidorka, ogórka i czerwonej cebulki. Po prostu pycha.


Mój przepis:
  • 1kg piersi z indyka
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, garam masala, curry, majeranek wg uznania.
Pierś indyka obsypać dobrze z każdej strony solą, pieprzem, garam masala, odrobiną curry i obficie majerankiem. Włożyć do woreczka do pieczenia mięs, woreczek do żaroodpornego naczynia i do piekarnika na 200 stopni C. Piec ok 1 godziny, po tym czasie możemy sprawdzić rozcinając woreczek i pierś na pół czy gotowe.


Może Ci się spodobać

0 komentarze

Polub mnie na facebooku :)

Instagram

Napisz do mnie

Zapraszam do bezpośredniego kontaktu w sprawie wymiany doświadczeń, sugestii do bloga oraz fajnej współpracy :)

ewazieln(at)gmail.com