WITAMINA C I LEMONIADA
10 listopada
O lewoskrętności i
prawoskrętności kwasu L-askorbinowego czyli witaminy C krąży
wiele teorii. Niektórzy twierdzą, że witamina C w formie lewoskrętnej
jest lepiej przyswajalna przez ludzki organizm. Inni natomiast
uważają, że witamina C występuje jedynie w formie prawoskrętnej.
Jak jest naprawdę? Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to
pytanie. Jedno wiem napewno, gdy zaczęłam stosować czystą
witaminę C w proszku widzę różnicę. Kiedyś biorąc tabletki z
apteki z witaminą C, nie czułam by działały. Poza tym te
witaminki oraz syropki dla dzieci zawierają wiele niepotrzebnych
substancji takich jak:
Benzoesan sodu –
konserwant, podrażnia śluzówkę przewodu pokarmowego, a w
połączeniu z witaminą C może przekształcać się w rakotwórczy
benzen ( i chodzi tu również o napoje zawierające benzoesan sodu i
wit. C),
Sacharoza – czyli biały
cukier,
Guma ksantanowa –
sfermentowany cukier ze zmutowanej kukurydzy
i wiele innych dodatków.
Oczywiście najlepszą
suplementacją witaminy C są świeże warzywa i owoce. Znajdziecie
jej sporo w: aceroli, dzikiej róży, papryczce chilli, papryce
żółtej, czarnej porzeczce, natce pietruszki, papryce czerwonej,
brukselce, brokułach, papryce zielonej, kalafiorze, szpinaku,
truskawkach, pomelo, poziomkach, kiwi, cytrynach, pomarańczy,
kapuście czerwonej i białej, grejpfrucie, limonce, pomidorach oraz
kapuście kiszonej.
Funkcji jakie witamina C
spełnia w naszym organizmie jest bardzo wiele:
- chroni przed wolnymi rodnikami
- wzmacnia odporność organizmu
- działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie
- chroni układ sercowo – naczyniowy
- poprawia wchłanianie żelaza i wapnia
- uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych
- chroni organizm przed zmianami nowotworowymi
Co jest bardzo ciekawe, niby
taka zwykła witamina C, a podawana dożylnie w odpowiednio dużych dawkach (w formie soli kwasu askorbinowego, czyli askorbinianu sodu) lub w postaci
liposomalnej, potrafi walczyć z rakiem. Są na to badania naukowe ,
niestety w Polsce się tego nie praktykuje, dlaczego to już
odpowiedzcie sobie sami...
Tak, więc warto przyjmować
witaminę C z owoców i warzyw, jeśli do tego będziemy ją
przyjmować w postaci np. lemoniady jak ja, to napewno jej nie
przedawkujemy, o to nie ma się co martwić. Naprawdę mamy jej
stanowczo za mało w naszych organizmach, a potrafi zdziałać cuda.
Przepis na lemoniadę z
imbirem:
- szklanka letniej wody
- cytryna
- ok 2-3 cm kawałek imbiru
- 1,5 łyżeczki miodu
Imbir obrać i pokroić na
mniejsze kawałeczki, zblendować w małej ilości wody. Przecedzić
przez sitko, dodać resztę letniej wody, wyciśnięty sok z cytryny
oraz miód. Napój może być pikantny dzięki imbirowi, jak dla
kogoś za ostry to można zmniejszyć ilość imbiru ;)
Przepis na pyszną lemoniadę
z wykorzystaniem witaminy C w proszku:
- szklanka letniej wody
- płaska łyżeczka wit c (chyba, że na Waszym opakowaniu są inne dawki)
- duża łyżeczka miodu
Przytoczę Wam kilka
naprawdę dających do myślenia wypowiedzi:
"Zastanawiając się
nad właściwą diagnozą, przepisz tymczasem witaminę C "–
Dr. Frederick Klenner.
"Z doświadczeń
wynika, iż przyjmowanie witaminy C może dodać lat życiu i życia
upływającym latom" – Prof. Medycyny z Alabamy Emanuel
Cheraskin.
"Niektórzy lekarze
będą stać przy pacjencie i patrzeć jak umiera, ale nie są w
stanie przemóc się i użyć kwasu askorbinowego, ponieważ w ich
ograniczonych umysłach, to tylko witamina, a nie lekarstwo" –
Dr. Frederick Klenner.
"I zawsze miejcie na
uwadze wysokie dawki witaminy C, jako naturalny sposób radzenia
sobie z kryzysem w zakresie swojego zdrowia. Pojęcie to jednak nie
istnieje w tradycyjnym myśleniu medycznego umysłu" – Dr.
Ronald Hunninghake, MD – osobiście nadzorował ponad 6000
dożylnych sesji z witaminą C.
"Witamina C jest
najlepszym na świecie naturalnym antybiotykiem, środkiem
przeciwwirusowym, antyoksyną i lekarstwem przeciwhistaminowym.
Znaczenie witaminy C jest tak wielkie, że nie można jej przecenić"– Dr. Andrew Saul.
1 komentarze