BABKA NA MĄCE ORKISZOWEJ I RYŻOWEJ Z MAKIEM
12 stycznia
Zastanawiając się co zrobić mojemu
dziecku na wycieczkę do teatru, aby nie wróciło głodne, zrobiłam
babkę. I to nie byle jaką babkę, bo na mące orkiszowej i ryżowej
a syn zażyczył sobie babkę z makiem. No i wyszło mi takie coś :)
Całkiem niezłe do popołudniowej yerba mate ;)
Składniki:
- 200g mąki orkiszowej
- 200g mąki ryżowej
- 200g ksylitolu
- 250g masła
- 4 jajka
- 1/3 szkl mleka
- 1 szkl suchego maku
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Miękkie masło utrzyjcie z ksylitolem.
Cały czas miksując wbijcie po kolei jajka. Dodajcie mąki z sodą,
mleko i zmiksujcie dokładnie. Wsypcie mak i gotowe ciasto przełóżcie
do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzejcie piekarnik
do temperatury 180ºC
i pieczcie około 70 minut. Sprawdzicie czy ciasto już jest gotowe za
pomocą drewnianego patyczka. Jeśli wbijecie w ciasto i patyczek
będzie suchy tzn, że ciasto jest gotowe, jeśli mokry to dajcie mu
jeszcze chwilkę. Smacznego :)
0 komentarze