PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE Z MĄKI ŻYTNIEJ I ORKISZOWEJ
20 stycznia
Dziś mam dla Was prosty przepis na
cienką pizzę, bo takie lubię najbardziej :) Jeśli macie inne
swoje ulubione przepisy to wystarczy zamienić mąkę pszenną na
mąkę żytnią lub orkiszową i Wasz przepis będzie o wiele
zdrowszy. Ciasto z takich mąk jest twardsze i nie wyrasta jak z mąki
pszennej, ale wg mnie jest równie smaczne.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżka cukru (aby drożdże urosły)
- 1 łyżeczka płaska soli
Do małej miseczki wlać szklankę
ciepłej wody, dodać oliwę, cukier, sól i drożdże i dokładnie
wymieszać. Do większej miski wsypać mąki i wlać zawartość
mniejszej miseczki. Zagnieść ciasto na pizzę i odstawić do
wyrośnięcia na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na
2 części i rozwałkować każdą na blacie obsypanym mąką.
Przenieść na blachę, posmarować sosem, posypać startym serem,
ulubionymi dodatkami i piec ok 15 minut w 180ºC.
Sos:
- puszka pomidorów krojonych
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chilli, bazylia
Na
patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek. Dodać
pomidory, przyprawić i poczekać, aż sos trochę odparuje. Jak
macie ręczny blender to zblendujcie sos, ale nie jest to konieczne.
Moje
dodatki do pizzy:
- pieczarki
- cebula
- czarne oliwki
- kukurydza
- tuńczyk na jednej a na drugiej szynka gotowana z indyka
- ser
0 komentarze