PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE Z MĄKI ŻYTNIEJ I ORKISZOWEJ

20 stycznia

Dziś mam dla Was prosty przepis na cienką pizzę, bo takie lubię najbardziej :) Jeśli macie inne swoje ulubione przepisy to wystarczy zamienić mąkę pszenną na mąkę żytnią lub orkiszową i Wasz przepis będzie o wiele zdrowszy. Ciasto z takich mąk jest twardsze i nie wyrasta jak z mąki pszennej, ale wg mnie jest równie smaczne.
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru (aby drożdże urosły)
  • 1 łyżeczka płaska soli
Do małej miseczki wlać szklankę ciepłej wody, dodać oliwę, cukier, sól i drożdże i dokładnie wymieszać. Do większej miski wsypać mąki i wlać zawartość mniejszej miseczki. Zagnieść ciasto na pizzę i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować każdą na blacie obsypanym mąką. Przenieść na blachę, posmarować sosem, posypać startym serem, ulubionymi dodatkami i piec ok 15 minut w 180ºC.

Sos:
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chilli, bazylia
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek. Dodać pomidory, przyprawić i poczekać, aż sos trochę odparuje. Jak macie ręczny blender to zblendujcie sos, ale nie jest to konieczne.

Moje dodatki do pizzy:
  • pieczarki
  • cebula
  • czarne oliwki
  • kukurydza
  • tuńczyk na jednej a na drugiej szynka gotowana z indyka
  • ser


Może Ci się spodobać

0 komentarze

Polub mnie na facebooku :)

Instagram

Napisz do mnie

Zapraszam do bezpośredniego kontaktu w sprawie wymiany doświadczeń, sugestii do bloga oraz fajnej współpracy :)

ewazieln(at)gmail.com