SZAKSZUKA, CZYLI JAJKA NA POMIDORACH :)

09 stycznia


Jeśli chodzi o najlepsze śniadanie jakie kiedykolwiek jadłam byłaby to właśnie szakszuka. Robię je 2 razy w tygodniu od kilku miesięcy i jeszcze nam się nie znudziło. Jak dla mnie to po prostu śniadanie mistrzów, lepszego nie można sobie wymarzyć :)

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół świeżej papryki czerwonej
  • pomidory w puszce krojone
  • 4 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski mielony(kumin), imbir, kardamon, chilli, cynamon
  • natka pietruszki

Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju kokosowego. Cebulkę obieram i kroję w kostkę, wrzucam na patelnię i smażę. Do tego dodaję posiekane drobno ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaję sól, pieprz, odrobinę kminu rzymskiego, imbiru, kardamonu i chilli wg uznania, możecie dodać też curry. Chwilę smażę przyprawy razem z cebulką, mieszając by się nie przypaliły. Po chwili dorzucam pomidory w puszce i odrobinkę wody, gdy jest za gęste. Duszę pod przykryciem ok 7-8 minut, dodaję szczyptę cynamonu. Teraz robię wgłębienie drewnianą łyżką w sosie i delikatnie wbijam w to jajko i tak jeszcze 3 razy. Przykrywam patelnię i znów duszę ok 5 minut aż jajka się zetną. Posypuję posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)

Może Ci się spodobać

0 komentarze

Polub mnie na facebooku :)

Instagram

Napisz do mnie

Zapraszam do bezpośredniego kontaktu w sprawie wymiany doświadczeń, sugestii do bloga oraz fajnej współpracy :)

ewazieln(at)gmail.com