KURKUMA, ZŁOTE MLEKO I ROSÓŁ :)

02 grudnia

A wieczorem Złote Mleko :) 

Pewnie niektórzy z Was już słyszeli o cennych właściwościach kurkumy. Jest to przyprawa pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej, używana od 4000 lat. Ma delikatnie gorzko cierpki smak z lekką nutą ostrości. Jest m.in. składnikiem mieszanki curry, dzięki niej curry ma taki żółty kolor.
Kurkuma jest stosowana jako przyprawa, barwnik (nadaje potrawom żółty kolor), a także w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu.
Zawarta w kurkumie kurkumina jest jej głównym składnikiem, to dzięki niej kurkuma ma wiele zdrowotnych właściwości. Kurkumina działa:
  • przeciwzapalnie
  • przeciwwirusowo
  • antybakteryjnie
  • przeciwnowotworowo
  • antyoksydacyjnie
  • antyseptycznie
  • oczyszczająco
  • i wiele innych

Warto pamiętać, aby kurkumę stosować razem z czarnym pieprzem lub cayenne oraz tłuszczem, gdyż wtedy zwiększa się przyswajalność kurkuminy nawet o 2000%.
Ja dodaję ją praktycznie do wszystkiego, m.in. do koktajli, ryżu, sosów, warzyw a nawet do rosołu i innych zup obowiązkowo. Przepisu na rosół nie będę Wam tutaj pisała, bo każdy pewnie ma swój. Aby cieszyć się zdrowotnymi właściwościami kurkumy, ja dodaję do gotującego się rosołu ok 1,5 łyżeczki kurkumy.

Bardzo dobre dla naszego zdrowia jest złote mleko, jest to tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, zwalczający infekcje, podnoszący odporność, wypity przed snem ułatwia zasypianie oraz jest skuteczny przy leczeniu depresji. 
Pasta z kurkumy
Zanim zrobicie złote mleko, zróbcie pastę z kurkumy. Jest bardzo prosta: 1/4 szklanki kurkumy, szczypta pieprzu i 1/2 szklanki wody wymieszać i podgrzewać około 5-8 minut do uzyskania pasty. Cały czas mieszać by się nie przypaliła. Gotową możemy przechowywać w słoiczku w lodówce. Gdy już mamy pastę, możemy zrobić Złote Mleko:
  • 1 szklanka mleka roślinnego, koziego lub krowiego
  • 1 płaska łyżeczka pasty z kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub dobrego masła
Mleko podgrzewamy, do ciepłego mleka (ale nie gorącego) dodajemy pastę z kurkumy, miód oraz olej kokosowy. Czasem dodaję również łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę imbiru w proszku. Mieszamy i pijemy na zdrowie. Ja uwielbiam :)   
Złote mleko
   

Może Ci się spodobać

0 komentarze

Polub mnie na facebooku :)

Instagram

Napisz do mnie

Zapraszam do bezpośredniego kontaktu w sprawie wymiany doświadczeń, sugestii do bloga oraz fajnej współpracy :)

ewazieln(at)gmail.com