KURKUMA, ZŁOTE MLEKO I ROSÓŁ :)
02 grudniaA wieczorem Złote Mleko :) |
Pewnie niektórzy z Was już słyszeli o cennych właściwościach kurkumy. Jest to przyprawa pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej, używana od 4000 lat. Ma delikatnie gorzko cierpki smak z lekką nutą ostrości. Jest m.in. składnikiem mieszanki curry, dzięki niej curry ma taki żółty kolor.
Kurkuma jest stosowana jako przyprawa,
barwnik (nadaje potrawom żółty kolor), a także w tradycyjnej
medycynie Dalekiego Wschodu.
Zawarta w kurkumie kurkumina jest jej
głównym składnikiem, to dzięki niej kurkuma ma wiele zdrowotnych
właściwości. Kurkumina działa:
- przeciwzapalnie
- przeciwwirusowo
- antybakteryjnie
- przeciwnowotworowo
- antyoksydacyjnie
- antyseptycznie
- oczyszczająco
- i wiele innych
Warto pamiętać, aby kurkumę stosować
razem z czarnym pieprzem lub cayenne oraz tłuszczem, gdyż wtedy
zwiększa się przyswajalność kurkuminy nawet o 2000%.
Ja dodaję ją praktycznie do
wszystkiego, m.in. do koktajli, ryżu, sosów, warzyw a nawet do
rosołu i innych zup obowiązkowo. Przepisu na rosół nie będę Wam
tutaj pisała, bo każdy pewnie ma swój. Aby cieszyć się zdrowotnymi właściwościami kurkumy, ja dodaję do gotującego się rosołu ok 1,5 łyżeczki kurkumy.
Bardzo dobre dla naszego zdrowia jest
złote mleko, jest to tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający,
zwalczający infekcje, podnoszący odporność, wypity przed snem
ułatwia zasypianie oraz jest skuteczny przy leczeniu depresji.
Pasta z kurkumy |
Zanim zrobicie złote mleko, zróbcie
pastę z kurkumy. Jest bardzo prosta: 1/4 szklanki kurkumy, szczypta
pieprzu i 1/2 szklanki wody wymieszać i podgrzewać około 5-8 minut
do uzyskania pasty. Cały czas mieszać by się nie przypaliła.
Gotową możemy przechowywać w słoiczku w lodówce. Gdy już mamy
pastę, możemy zrobić Złote Mleko:
- 1 szklanka mleka roślinnego, koziego lub krowiego
- 1 płaska łyżeczka pasty z kurkumy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub dobrego masła
Mleko podgrzewamy, do ciepłego mleka
(ale nie gorącego) dodajemy pastę z kurkumy, miód oraz olej
kokosowy. Czasem dodaję również łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę imbiru w proszku. Mieszamy i pijemy na zdrowie. Ja uwielbiam :)
Złote mleko |
0 komentarze