ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI I CEBULKĄ
22 grudnia
Moje ulubione śledzie, u mnie na pewno
będą na świątecznym stole. Często je robię również na
kolację.
Przepis:
- płaty śledziowe w oleju (ilość wg uznania)
- cebula ok 2-3
- rodzynki garść lub dwie
- koncentrat pomidorowy ok 2-3 łyżeczki
- szczypta soli, pieprz, chilli, miód, cynamon,
Śledzie opłukać zimną wodą, jak są
solone to wymoczyć dobrze. Na patelni podsmażyć posiekaną w
piórka cebulkę, dodać przyprawy, sporą łyżeczkę miodu i dolać trochę wody aby powstał
sos. Dodać koncentrat pomidorowy i rodzynki, dusić ok 10 minut.
Czasem dodaję również imbir w proszku, kardamon i curry. Śledzie
pokroić w paseczki i wyłożyć na nie nasz sos. Wymieszać i
odłożyć do lodówki, aby się schłodziło. Są naprawdę pyszne
;)
0 komentarze