ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI I CEBULKĄ

22 grudnia

Moje ulubione śledzie, u mnie na pewno będą na świątecznym stole. Często je robię również na kolację.
Przepis:
  • płaty śledziowe w oleju (ilość wg uznania)
  • cebula ok 2-3
  • rodzynki garść lub dwie
  • koncentrat pomidorowy ok 2-3 łyżeczki
  • szczypta soli, pieprz, chilli, miód, cynamon,

Śledzie opłukać zimną wodą, jak są solone to wymoczyć dobrze. Na patelni podsmażyć posiekaną w piórka cebulkę, dodać przyprawy, sporą łyżeczkę miodu i dolać trochę wody aby powstał sos. Dodać koncentrat pomidorowy i rodzynki, dusić ok 10 minut. Czasem dodaję również imbir w proszku, kardamon i curry. Śledzie pokroić w paseczki i wyłożyć na nie nasz sos. Wymieszać i odłożyć do lodówki, aby się schłodziło. Są naprawdę pyszne ;)

Może Ci się spodobać

0 komentarze

Polub mnie na facebooku :)

Instagram

Napisz do mnie

Zapraszam do bezpośredniego kontaktu w sprawie wymiany doświadczeń, sugestii do bloga oraz fajnej współpracy :)

ewazieln(at)gmail.com