TORCIK NALEŚNIKOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWO-CYNAMONOWYM I DZIKĄ RÓŻĄ
08 grudnia
Dziś przedstawiam Wam ulubioną wersję
naleśników całej mojej rodziny. Torcik naleśnikowy. U nas
ostatnio na obiad, ale sprawdzi się również jako deser lub
śniadanie (wtedy naleśniki smażymy dzień wcześniej, a rano tylko
przekładamy kremem;) Ja przełożyłam warstwy naleśników kremem z
twarożku i mascarpone z nutą pomarańczy i cynamonu oraz dżemem z
dzikiej róży. Mniam.. :)
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 400g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 900ml wody
Wszystko razem miksujemy i smażymy na
małej ilości oleju kokosowego.
Składniki na krem:
- 1 serek mascarpone
- 400g twarogu
- 200g jogurtu naturalnego
- sok z połowy pomarańczy
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki miodu
Wszystkie składniki zmiksować lub
zblendować. Grudkami się nie przejmujcie, tak ma być :)
Przekładamy naleśniki kremem i dżemem
z dzikiej róży lub innym ulubionym. U mnie jedna warstwa z dżemem,
ale śmiało dajcie co najmniej 2 (ja po prostu się zapędziłam z
przekładaniem naleśników twarożkiem). Udekorowałam skórką z pomarańczy i pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego :)
0 komentarze