PASZTECIKI Z PIECZARKAMI, SOCZEWICĄ I SZPINAKIEM
19 grudnia
Zainspirowana tym przepisem postanowiłam zrobić paszteciki, są fajnym dodatkiem do zupy a
także ciekawą propozycją na świąteczny stół i nie tylko.
Przepis jest prosty i bardzo smaczny, nawet moje dzieci zajadają ze
smakiem :)
Składniki:
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki soczewicy czerwonej
- 200g szpinaku mrożonego
- sól, pieprz, szczypta papryki chilli
- ciasto francuskie
Pieczarki umyć i drobno pokroić.
Smażyć na głębokiej patelni na oleju kokosowym. Dorzucić
pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać szpinak i czerwoną
soczewicę, odrobinę wody, aby to wszystko lekko przykryła i dusić
pod przykryciem. Gdy wszystko zmięknie przyprawić do smaku. Gdy
jest potrzeba to dolejcie wody w trakcie duszenia, a gdy jej macie za
dużo to zdejmijcie pokrywkę, aby wyparowała. Rozwinąć ciasto
francuskie, przeciąć wzdłuż na pół i nakładać wzdłuż na
środku farsz. Zawinąć w roladę i ciąć na mniejsze kawałki.
Piec na blaszce w piekarniku w 220°C
do zarumienienia, ok 10-15 min. Smacznego :)
0 komentarze