CZEKOLADKI ORZECHOWO KOKOSOWE
10 lutego
Walentynki już nie długo, więc mam
dla Was fajną propozycję. Zamiast kupować te sklepowe czekoladki
czy bombonierki z bardzo dużą ilością cukru, często syropu
glokozowo fruktozowego, oleju palmowego i innych niestety szkodliwych
dodatków, lepiej jak obdarujecie swoją drugą połówkę takimi
zdrowymi i własnoręcznie robionymi czekoladkami. Jestem pewna, że
każdy się ucieszy ;) W smaku są niesamowicie smaczne, po prostu
rozkosz dla podniebienia. Gwarantuję :)
Składniki:
- 80g masła orzechowego najlepiej 100% (ja zamawiam w internecie, niestety w sklepach masło orzechowe też jest pełne niepotrzebnych dodatków)
- 40g oleju kokosowego nierafinowanego
- ok 40g syropu klonowego lub miodu
Wszystkie produkty przełożyć do
miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej (wstawić miseczkę do
garnka z gorącą wodą i mieszać do połączenia się składników).
Posłodzić oczywiście wg gustu, możecie próbować na każdym
etapie (tylko nie zjedzcie całej masy;). Powstałą
masę przełożyć do foremek silikonowych na lód. Możecie włożyć dowolne orzechy do środka, u mnie jedna foremka z nerkowcem wciśniętym w masę. Włóżcie do
lodówki na jakąś godzinę lub dwie, jak się nie możecie doczekać
to do zamrażalnika na 15 minut i będzie też gotowe. Ja następnym
razem do połowy masy dodam trochę kakao i wyleję na zmianę,
połowę orzechowej masy i na to czekoladową. Też będzie super :)
0 komentarze