OMLET WYTRAWNY Z JARMUŻEM
02 lutego
Lubicie omlety? Ja bardzo, ale tylko w
wersji wytrawnej. Na słodko zrobiłam może ze dwa razy i przyznam szczerze, że to nie moje smaki. Wolę słodkie naleśniki
czy placki ;) Uwielbiam kombinować z różnymi dodatkami do omleta,
przeważnie dodaję to co akurat mam w lodówce i zawsze wychodzi
smacznie. Zapraszam po mój ostatni przepis na omlet ;)
Składniki:
- 6 jajek
- 6 łyżek zimnej wody
- 5-6 pieczarek
- pół cebuli
- ćwiartka papryki świeżej czerwonej
- 2 garście jarmużu
- szczypiorek do posypania
- sól, pieprz, szczypta chilli
- pomidorki koktajlowe lub zwykły pomidor (obok na talerz)
Na rozgrzaną patelnię z małą
ilością oleju kokosowego lub oliwy wrzucamy pokrojoną cebulę i
pieczarki. Smażymy do zarumienienia, dodajemy pokrojoną paprykę. Po chwili dodajemy dwie garście jarmużu i smażymy
aż zmięknie.
W miseczce rozbełtujemy jajka z wodą,
przyprawiamy do smaku i wlewamy na patelnię. Przykrywamy patelnię
przykrywką i smażymy na średnim ogniu do momentu aż jajka się zetną i omlet będzie gotowy. Posypujemy szczypiorkiem, kroimy omlet
na pół i nakładamy na talerz w towarzystwie pomidorków ;)
0 komentarze