ZDROWE PIECZONE PĄCZKI
21 lutego
Już któryś raz na tłusty czwartek
robię pączki pieczone. Właściwie to moje dzieci uwielbiają bananowe pączusie,
więc postaram się jutro je zrobić i wrzucić post. A póki co może
ktoś z Was będzie miał ochotę zrobić właśnie pieczone.
Kiedyś robiłam z mąki pszennej pełnoziarnistej, tym razem
postanowiłam się pobawić z mąkami bezglutenowymi. Przez dodatek
mąki kukurydzianej i kokosowej moje pączusie popękały, ale są
nadal smaczne. No i wyglądają jak dobre ciasteczka. Więc
jeśli macie ochotę na odchudzone pączki to trafiliście idealnie
;)
Składniki:
- 40g drożdży
- 2 szklanki mleka (u mnie kokosowe)
- 4,5 szklanki mąki (u mnie 1 szkl kukurydzianej, 1,5 szkl kokosowej i 2 szkl orkiszowej)
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 70g masła
- 2 jajka
- 150g jogurtu greckiego
- dodatkowo do nadziania: budyń, marmolada, ulubiony dżem
Drożdże rozpuśćcie w letnim mleku.
Masło roztopcie w garnuszku. W dużej misce wymieszajcie mąkę,
ksylitol, jajka i jogurt. Dodajcie mleko z drożdżami oraz
przestudzone roztopione masło. Porządnie wyróbcie ciasto i
odstawcie na jakieś 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie
rozwałkujcie ciasto i wykrawajcie szklanką kółka. Na środek
nałóżcie łyżeczkę nadzienia (u mnie dżem truskawkowy 100%) i
sklejcie. Połóżcie na blachę pączusie na jakieś 30 minut do
lekkiego wyrośnięcia. Pieczcie 15-20 minut w 180ºC.
Smacznego.
0 komentarze