TARTA I BABECZKI BANOFFEE
12 lutego
Od dawna chciałam zrobić tą tartę,
ma w sobie wszystko co uwielbiam: daktyle, banany, śmietankę
kokosową. Jest to zdrowsza wersja oryginalnego banoffee pie.
Połączenie składników jest mega smaczne i baaardzo słodkie.
Możecie zrobić w formie babeczek lub tarty. Ja zrobiłam tartę i
zostało mi ciasta na 2 babeczki :)
Składniki:
- 220g mąki (u mnie kokosowa i jaglana pół na pół)
- 50g ksylitolu
- 50g masła
- 2 jajka
- 150g daktyli
- 2 banany
- puszka mleczka kokosowego (włóżcie na noc koniecznie do lodówki)+ksylitol.
Masło roztopcie w garnuszku z
ksylitolem. Do mąki dodajcie jajka i przestudzone masło. Zagniećcie
ciasto.
Daktyle zalejcie wrzątkiem tak, aby
woda je lekko przykryła i odstawcie na pół godziny.
Ciastem oblepcie formę do tarty lub
foremki do babeczek uprzednio wysmarowane olejem. Ponakłuwajcie spód
ciasta widelcem. Pieczcie w 180ºC
ok 15 minut.
Jak
macie mało wody w daktylach to zblendujcie je razem z tą wodą na
krem.
Ze
schłodzonego mleczka kokosowego potrzeba nam tylko tej stałej
części, wodę wylejcie. Stałą część przełóżcie do miski,
dosłodźcie wg uznania i zmiksujcie przez parę sekund, a powstanie
śmietanka.
Na
upieczony spód wyłóżcie krem z daktyli, na to pokrojone banany,
na górę śmietankę kokosową. Możecie posypać wierzch ciemnym
kakaem. Smacznego :)
0 komentarze